Auto op de zaak of privé

Zakelijk-of-privé-auto Selvi administratie Den Haag

 


U bent ondernemer en wil graag een auto aanschaffen, maar wat is voordeliger voor u zakelijk of privé. Wat zijn de regelingen omtrent een auto op ze zaak of privé. De meeste ondernemers denken dat ze zomaar een auto op de zaak kunnen nemen, daarmee is uw taak niet voldaan. Wilt u uw auto zakelijk gebruiken dan kunt u te maken krijgen met rittenregistraties, bijtellingen, afschrijvingen of correcties btw-privégebruik. Wilt u uw privéauto gebruiken voor zakelijke doeleinden dan kunt u te maken hebben met € 0,19 per zakelijke kilometer en btw terugvorderen over onderhoud en gebruik.
Meer hierover leest u in deze post.

 

Regelingen omtrent auto
– U mag € 0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor zakelijke ritten. (privéauto)
– Minder dan 500 kilometer per jaar met een zakelijke auto.
– Meer dan 500 kilometer privé rijden met een zakelijke auto, waarover u bijtelling moet betalen dit bedraagt in 2021 12% of 22% over cataloguswaarde of 35% youngtimer regeling.
– Met uw privéauto kunt u alleen btw terugvorderen over brandstofkosten en onderhoudskosten, met uiteindelijk een correctie einde van het jaar over het privégebruik.

€ 0,19 per zakelijke kilometer met uw privéauto
U mag € 0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die u met uw eigen auto maakt. Ook als u de auto huurt, mag u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken.

Kosten over privéauto btw terugvorderen over onderhoud en gebruik.
Heeft u een auto dat tot uw privévermogen behoort en gebruikt u deze ook voor zakelijke doeleinden of gebruikt een van uw werknemers deze auto voor zakelijke doeleinden? De btw over het onderhoud en gebruik kunt terugvorderen, dit voor zover de auto wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Wat betreft privédoeleinden is er geen aftrek mogelijk. Voor het bepalen van het privégebruik maakt het uit of u een kilometeradministratie bijhoudt.

Als u gebruik heeft gemaakt van deze regeling moet u verplicht een correctieboeking maken, over de teruggevorderde btw ook wel correctie btw-privégebruik genoemd.
Heeft u wel kilometerregistratie bijgehouden?
Dan kunt u de zakelijke en privékilometers makkelijk van elkaar scheiden. U rekent uit hoeveel u aan totale kilometers heeft gereden in een bepaald jaar en berekent hoeveel procent daarvan het privégebruik was.
Heeft u geen kilometerregistratie bijgehouden?
Dan moet u over de cataloguswaarde van de auto incl. btw en bpm 2,7% aan btw betalen. Voor dit privégebruik is er een maximum dat u kunt toepassen. Meer hierover leest u op de site van de belastingdienst.
OF
U heeft een auto gekocht die een marge auto was of van een particulier, waarop dus geen btw van toepassing was.
Dan betaald over de cataloguswaarde incl. btw en bpm 1,5% over de cataloguswaarde.

Zakelijk gebruik auto, minder dan 500 kilometers privé per jaar.
Heeft u een auto op de balans van uw onderneming staan en rijdt u minder dan 500 privékilometers per jaar en kunt u dit aantonen bijvoorbeeld door middel van een rittenregistratie. Dan kunt u alle zakelijke kosten van uw omzet aftrekken en de btw hiervan ook volledig terugvorderen. U moet nog wel altijd een correctie maken over het privégebruik van deze zakelijke auto.
Voor bepaalde bestelauto’s kunt u een aanvraag doen voor uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto.

Rijdt u meer dan 500 privékilometers per jaar, dan heeft u te maken met bijtelling.
Bijtelling betaalt u boven op uw belastbare jaarinkomen, ook wel uw winst uit onderneming genoemd.
Uw bijtelling wordt bepaald door middel van:
– Energieklasse van uw auto (CO2-uitstoot)
– Cataloguswaarde van uw auto
– Hoe oud uw auto is. (Youngtimer)
– Uw belastbaar jaarinkomen en welke belastingschijf

Auto’s op waterstof en volledig geïntegreerde zonnecellen 12% bijtelling over de cataloguswaarde.
Auto’s met een CO2-uitstoot 0 betalen 12% bijtelling over de cataloguswaarde tot en met € 40.000,- (2022 €35.000,-) voor de rest bedrag 22% bijtelling over de cataloguswaarde.
Auto’s met een CO2-uitstoot boven de 0 betalen 22% bijtelling over de cataloguswaarde.
Youngtimer of oldtimer 35% bijtelling over de dagwaarde.
Let op maakt u gebruik van de 12% percentage dan geldt deze voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand van de eerste toelating.

De bijtelling wordt opgeteld op uw belastbaar inkomen, als u een winst heeft van € 50.000,- en een bijtelling van € 7000,- dan is uw belastbaar inkomen voor dat jaar € 57.000, -, hierover wordt uw belasting berekend. Houdt u er rekening mee dat als u in de 2de schijf valt u meer belasting moet betalen.

Bronnen belastingdienst:
€ 0,19 per zakelijke kilometer met uw privéauto
Zakelijk gebruik auto, minder dan 500 kilometers privé per jaar.
Rijdt u meer dan 500 privékilometers per jaar, dan heeft u te maken met bijtelling.

 

Heeft u vragen of bent u op zoek naar een boekhouder of belastingadviseur dan kunt u contact opnemen met:
Selvi administratie & belastingadviseur
(boekhouder en belastingadviseur in Den Haag)
Televisiestraat 2 Unit 204, 2525 KD Den Haag

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer info over cookies vind u hier: https://www.selviadministratie.nl/privacy-policy/

Contact