Onderneming starten begin of einde van het jaar?

Aftrekposten heeft u daar wel eens van gehoord? Als u een onderneming wilt starten, dan moet u ook weten dat u recht heeft op aftrekposten als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. We zullen het in deze post kort hebben over bepaalde aftrekposten. Het gebruik van deze aftrekposten kunnen u veel belastinggeld schelen.

Begint u als ondernemer einde van het jaar met ondernemen, dan moet u er rekening mee houden dat het lastig zal zijn om aan sommige voorwaarden te voldoen. Wilt u aftrekposten kunnen toepassen dan bent u verplicht om aan deze voorwaarden te voldoen. Een voorbeeld hiervan is de zelfstandigenaftrek en startersaftrek waarbij u 1225 uur per jaar aan uw onderneming moet hebben besteed, om deze regelingen toe te passen op uw aangifte inkomstenbelasting. Begin, midden of einde van het jaar gestart maakt geen verschil in het urencriterium u moet aan 1225 uur voldoen.

Voorbeelden van aftrekposten, wat betreft aangifte IB:
Meest voorkomende aftrekposten
Zelfstandigenaftrek: Als u voldoet aan het urencriterium van 1225 uur, is dit in 2021 € 6670,-
Startersaftrek: Een verhoging van de zelfstandigenaftrek van € 2.123,- (2021) bedoeld voor startende ondernemers, u mag dit 3 keer in 5 jaar toepassen.
MKB- winstvrijstelling: Een vast percentage van de winst hoeven ondernemers geen belasting te betalen. Deze ondernemersaftrek is in 2021 14%. Er moeten wel eerst andere aftrekposten toegepast worden.

Minder voorkomende aftrekposten
Investeringsaftrek: Ondernemingen die investeren in bedrijfsmiddelen kunnen soms een deel van de winst aftrekken. Dit kan in de vorm van de Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) en een milieu-investeringsaftrek.
Speur- en ontwikkelingswerk: Wanneer een ondernemer minimaal 500 uur besteedt, voldoet aan urencriterium en verklaring heeft van de RVO voor speur- en ontwikkelingswerk, dan komt hij in aanmerking voor deze regeling.
Meewerkaftrek: Wanneer de partner van de ondernemer onbetaald meewerkt in de onderneming kan er gebruikgemaakt worden van de meewerkaftrek. De hoogte van deze aftrek is afhankelijk van de winst en het aantal uren dat de partner meewerkt.
Stakingsaftrek: Als u uw onderneming heeft gestaakt kunt u de stakingsaftrek toepassen. De stakingsaftrek wordt van de winst afgehaald die je realiseert bij het staken van de onderneming.
Zwanger en zzp’er: Zwangerschap levert zelf geen ondernemersaftrek op, maar de ZEZ-regeling biedt wel een tijdelijke uitkering. Voor zwangere zzp’ers gelden er ook aangepaste regels zodat ze kunnen voldoen aan voorwaarden voor bestaande aftrek, zoals het urencriterium.

Wilt u meer weten over aftrekposten voor onder andere inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting?
Neemt u dan gerust contact met ons op.
Met gespecialiseerde boekhouders en belastingadviseurs voor verschillende rechtsvormen gevestigd in Den Haag. Bieden wij onze diensten door heel Nederland.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar een boekhouder of belastingadviseur dan kunt u contact opnemen met:
Selvi administratie & belastingadviseur
(boekhouder en belastingadviseur in Den Haag)
Televisiestraat 2 Unit 204, 2525 KD Den Haag

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer info over cookies vind u hier: https://www.selviadministratie.nl/privacy-policy/

Contact